Oloupeme si brambory a nakrájíme je na osminky. Dáme je do mísy, polijeme olejem a posypeme kořením - grilovacím, červenou paprikou, kmínem, bazalkou. Jednoduše čímkoliv, co máme doma po ruce. Vše promícháme. Nezapomeneme se však podívat na množství soli v koření a popřípadě brambory ještě dosolit.
Brambory nasypeme na velký plech, rovnoměrně rozprostřeme a dáme do předem předehřáté trouby na 200 °C tak na hodinu (elektrická trouba). Posledních 10 minut pečeme na 250 °C, aby byly brambory pěkně křupavé.
Mezitím si nakrájíme nadrobno špek nebo uzené maso. Ten vložíme na rozpálenou pánvičku a zprudka osmažíme. Pokud použijeme špek, odlijeme po doškvaření přebytečný tuk pryč. Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli.
Fazole můžete mít z konzervy nebo den odstáté ve vodě a uvařené. Fazole z konzervy propláchneme a použijeme bez nálevu. Taktéž s uvařenými fazolemi, použijeme je bez vývaru.
Když cibulka zezlátne, přidáme fazole a promícháme. Fazole necháme prozatím trošku prohřát a plotýnku ztlumíme na mírný plamen.
Mezitím si vezmeme zakysanou smetanu, do které vmícháme propasírovaný česnek s troškou soli. Tuto směs vmícháme do fazolí a máme hotovo.
Fazole podáváme s pečenými brambory a čerstvou zeleninou. Jsou velmi chutné a syté.