Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkve očistíme a nakrájíme na jemné nudličky. Parmazán nastrouháme na jemno.
Na másle necháme asi 3 minuty osmahnout cibuli s mrkvemi. Poté podlijeme trochou vody, přidáme jeden bobkový list a necháme dusit asi 15 minut, dokud mrkev nezměkne. Mezitím dáme uvařit špagety podle návodu. Pokud chceme mít v omáčce kousky mrkve, můžeme 1/3 směsi vyjmout a potom opět přidat. Pokud chceme krémovou omáčku bez kousků, část směsi neodebereme.
Ke směsi přidáme kelímek zakysané smetany, hrst strouhaného parmazánu, sůl, pepř, oregano, sušenou bazalku a vše důkladně dohladka rozmixujeme. Podle chuti můžeme přidat i špetku chilli, dodá to výbornou jemnou ostrost. Omáčku necháme prohřát a můžeme podávat.
Mrkvovou omáčku podáváme s uvařenými špagetami a určitě vás překvapí její jemná chuť. Já přidávám ještě navrch na jemno nakrájené opečené uzené tofu.