Všechny suroviny na přípravu marinády vložíme do větší misky (česnek prolisujeme) a přidáme maso nakrájené na kostky. Promícháme, aby marináda pokryla kousky masa na špízy, vložíme do lednice a necháme vychladit.
Cibuli očistíme a společně s paprikou, párkem a sýrem ji nakrájíme na větší kousky. Nakrájené kousky sýra obalujeme do plátků slaniny.
Připravené maso na špízy vyjmeme z lednice, naposled promícháme a připravíme si špízové jehly. Střídavě napichujeme maso, kousky cibule, sýr ve slanině, papriku a párky. Připravené špízy zabalíme jednotlivě do alobalu.
Přichystáme si vyšší pekáček, nejlépe takový, abychom položili špízy přes jeho okraje. Zabalené špízy by se neměly dotýkat dna pekáče. Budeme-li grilovat, můžeme klást špízy přímo na rošt. Špízy připravované na grilu často kontrolujeme a otáčíme.
Neobvyklé špízy pečeme asi 20 - 30 minut. Podáváme s bramborem.