10 stroužků | česnek | |
0.8 l | olej | |
5 ks | Hermelín | |
3 listy | bobkový list | |
15 kuliček | nové koření | |
1 ks | velká cibule | |
30 kuliček | barevný celý pepř | |
5 ks | feferonka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
tymián | ||
mletá sladká paprika |
Všechny hermelíny rozpůlíme podélně. Vnitřky posypeme hojně červenou paprikou. V mističce smícháme česnek a trochu soli, touto směsí potíráme taktéž vnitřek hermelínů, feferonky nakrájené na kolečka a cibuli na proužky pokládáme na česnek. Potom hermelíny přiklopíme a trochu zmáčkneme, aby se ve sklenici nerozpojily. Vhodnou nádobu, ve které budou hermelíny zrát, naplníme asi ze čtvrtiny olejem a přidáme část koření, nakrájenou cibuli a feferonky. Do nádoby dáme 2 - 3 hermelíny, dolijeme olej a zase přidáme trochu koření, feferonky a cibuli. Takto opakujeme, dokud nejsou všechny hermelíny ponořené v oleji spolu s ostatními ingrediencemi. Naplněnou sklenicí pořádně zatřeseme, aby vyprchal přebytečný vzduch a koření se promísilo s olejem. Hermelíny uložíme na tmavé místo s pokojovou teplotou. Jednou denně jimi protřepeme a zase uložíme. Necháváme je takto zrát asi 2 týdny, ale ne déle než 6. Po dvou týdnech můžeme ochutnat, jsou-li zralé, skladujeme je v ledničce. Nejlepší nakládané hermelíny doporučuji podávat s čerstvým chlebem a vychlazeným pivem. Tip: Takto lze nakládat jakýkoliv plísňový sýr.
Hermelín je označení pro sýr s ušlechtilou plísní na povrchu, který je napodobeninou sýru camembert.
Šéfkuchařův videorecept: Jak na nakládaný sýr, kterým oslníte nejednu návštěvu?
Jednoduchý a vychytaný recept, o který se s vámi rádi podělíme. Dnes vás šéfkuchař restaurace Pork's Jakub Hirsch naučí, jak si připravit nakládaný sýr Blaťácké zlato. Stačí jen sýr, jarní cibulka, česnek, vločky pikantní papriky a olej. Výsledkem je skvělá chuťovka k pivu a vínu.
Autor:svestttka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena