Zralé borůvky přebereme, jemně propláchneme a necháme na sítu dobře okapat. Okapané borůvky vsypeme do hrnce a vidličkou nebo šťouchadlem mírně rozmačkáme. Do borůvek vmícháme želírovací cukr, přidáme badyán a vydlabaný vanilkový lusk. Vše přivedeme k varu a na mírném ohni a za stálého míchání asi 5 minut povaříme.
Vzniklou borůvkovou marmeládu dochutíme kyselinou citronovou a povaříme další minutu. Vyjmeme badyán a nakonec vmícháme vodku. Borůvkovou marmeládu odstavíme z plamene a rozlijeme do čistých a suchých skleniček. Skleničky dobře uzavřeme, obrátíme, postavíme na víčkou a necháme vychladnout.
Takto si připravíme 4 skleničky o 250 ml opilé borůvkové marmelády, kterou můžeme používat podle chuti - na palačinky, moučníky, cukroví apod.