Změklé máslo utřeme s třtinovým cukrem. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a nožem vyškrábeme semínka, která utřeme s máslem a cukrem. Přidáme žloutky, mleté vlašské a lískové ořechy, hladkou a žitnou mouku, vanilkový cukr a sůl.
Těsto dobře propracujeme. Těsto nepřipravujeme dopředu do lednice, musí se zpracovat ihned, aby cukr zůstal křupavý.
Z těsta vytvoříme kuličky velikosti třešně, které klademe na pekáč a přimáčkneme vidličkou. Z uvedeného množství těsta můžeme připravit zhruba 100 kousků.
Ořechové cukroví pečeme v troubě při 160 - 170 °C. Po upečení necháme cukroví trochu povychladnout, poté sundáme z pekáče a můžeme ještě ozdobit čokoládou. Cukroví bude hodně křehké.
Ořechové cukroví s žitnou moukou podáváme jako jemné sváteční cukroví.