Jednoduchý nadýchaný nákyp z bramborové kaše, lískových oříšků a goudy.
sůl | |
3 ks | vejce |
70 g | máslo |
800 g | brambory |
125 ml | mléko |
majoránka | |
1 ks | cibule |
1 lžíce | mouka |
kmín | |
100 g | gouda |
300 ml | zeleninový vývar |
mletý černý pepř | |
70-100 g | lískové ořechy (mleté) |
Brambory oloupeme, rozkrájíme a uvaříme je doměkka v zeleninovém vývaru.
Cibuli oloupeme a nasekáme. Goudu nastrouháme najemno. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Uvařené brambory scedíme a šťouchadlem rozmačkáme na kaši. Raději ji vložíme do větší mísy. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme s mlékem, cibulí a majoránkou a vše vmícháme do bramborové kaše. Goudu smícháme s oříšky, moukou, špetkou soli, pepřem a kmínem podle chuti. Bílky ušleháme do tuhého sněhu. Sníh navršíme na bramborovou kaší a sníh posypeme směsí sýru a oříšků. Teprve teď můžeme vše opatrně zamíchat.
Nákypovou formu vymažeme asi 20 gramy másla. Zbytek másla nakrájíme na vločky. Formu naplníme bramborovou hmotou a rozložíme na ni vločky másla.
Nákyp pečeme asi 45 minut a ihned jej servírujeme.
autor Vilienka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena