Den předem si připravíme sladký nálev na ovoce. Přivedeme k varu 0,5 l vody a rozpustíme v ní 250 g cukru. Přidáme kolečka citronu a skořici. Do nálevu dáme přes noc namočit sušené ovoce a rozinky.
Druhý den ovoce vyndáme z nálevu a rozmixujeme. Mixujeme, dokud v těstu nejsou žádné větší kousky celého ovoce. Pak přidáme vejce, rum, prášek do pečiva a pudink. Pokud je těsto moc husté, přilijeme trochu nálevu. Těsto by mělo mít takovou konzistenci, aby pomalu teklo, ale nebylo moc řídké.
Připravíme si formičky na medvědí pracny. Vymažeme je máslem a vysypeme polohrubou moukou. Nalijeme do nich těsto a dáme péct do předehřáté trouby na 175 °C. Pečeme, dokud nebudou hotové. Po upečení je vyndáme z trouby, počkáme, až vychladnou a vyndáme je z formiček.
Mezitím si připravíme čokoládovou polevu. V hrnci rozpustíme máslo a přidáme do něj 4 lžíce smetany. Poté v něm rozpustíme čokoládu na vaření, přidáme cukr moučku a holandské kakao a mícháme. Přiléváme olej, dokud není čokoláda správně tekutá. Do polevy namáčíme celé pracičky a pokládáme je na igelitové sáčky, aby se poleva nepřilepila. Necháme polevu ztuhnout, pracičky vychladíme v lednici.
Ovocné pracičky s čokoládovou polevou můžeme podávat například ozdobené šlehačkou a ovocem.