salát | ||
---|---|---|
sůl | ||
5 ks | brambory | |
kmín | ||
3 ks | mrkev | |
koření | ||
olivový olej | ||
3 ks | červená řepa | |
250 g | čerstvý sýr | |
1 hrst | zelené bylinky | |
list salátu | ||
zálivka | ||
2 lžíce | med | |
2 lžíce | hořčice plnotučná | |
citronová šťáva |
Brambory kartáčkem omyjeme, nakrájíme na menší kousky a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Přidáme také očištěnou mrkev v celku. Vše pokapeme olivovým olejem, ochutíme kmínem, solí a oblíbeným kořením. Červenou řepu očistíme, ale slupku ponecháme, propíchneme například vidlicí na maso na čtyřech místech, zabalíme do vrstvy pečícího papíru a alobalu a přidáme na plech. Pečeme vše dohromady cca hodinu na 175 °C. Mezitím si nasekáme zelené bylinky a omyjeme zelené listy (zde použita rukola, listy lichořeřišnice a červené řepy, může být i klasický salát, polníček atd.). Také si připravíme zálivku smícháním medu, plnotučné hořčice a pár kapek citronové šťávy. Upečenou nakrájenou zeleninu smícháme se zálivkou a nasekanými bylinkami. Teplý pečený salát servírujeme se zelenými listy salátu a kousky čerstvého sýra. Můžeme přidat i vejce.
Zeleninové saláty: Sáhněte po správných surovinách a dochuťte je na jedničku
Blíží se období, kdy budeme zeleninu čerpat z vlastních zahrádek. Je to také čas salátů a lehkých pokrmů. Jak na to, aby salát chutnal i zasytil?
12 nejoblíbenějších receptů z dýně
Sezóna dýní je po roce zase tady. A kdo by dýně pro svou variabilitu nemiloval? Nejraději připravujeme dýňové polévky, rizoto a pyré, ale i dýňový chléb, muffiny, koláče či kompoty z dýně stojí za zkoušku. Zaručujeme opravdové pochutnání, ať už z našich doporučených receptů vyzkoušíte cokoliv.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena