Těsto s medem a kořením na perníčky nejen na stromeček, ale i k zakousnutí.
25 g | máslo |
100 g | med |
250 g | cukr moučka |
600 g | hladká mouka |
1 lžička | jedlá soda |
1 lžíce | perníkové koření |
3 ks | vejce L |
na potření | |
---|---|
1 ks | vejce |
1 lžíce | voda |
Vejce a prosátý cukr důkladně v míse promícháme. Přidáme tekutý med (nechávám přes noc na topení), rozpuštěné máslo i koření a vše spolu dobře promícháme. Polovinu mouky smícháme se sodou a postupně přisypáváme do tekuté směsi. Zbylou mouku nasypeme na vál, vyklopíme obsah mísy a rukama uhněteme nelepivé pevné těsto. Hotové těsto vložíme do mikrotenového sáčku a necháme jej 4 dny odležet při pokojové teplotě. Pak těsto rozdělíme na poloviny a každou rozválíme na plát 3 - 5 mm silný. Pomocí formiček vypichujeme různé tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Plech vložíme do předehřáté trouby a perníčky pečeme asi 7 minut na 220 °C. Mírně vychladlé perníčky potřeme pro lesk rozšlehaným vajíčkem. Studené perníčky potom zdobíme bílkovou polevou a necháme alespoň týden rozležet.
Vánoční perníčky na poslední chvíli: 6 receptů na hned měkké perníčky
Pokud se ještě chystáte na poslední sladké vánoční pečení, máme pro vás dobrou zprávu. S těmito recepty na perníčky zazáříte, protože jsou měkké hned po upečení a na slavnostní stůl k ostatnímu cukroví je můžete přidat v mžiku. Se zdobením vám rádi pomohou i děti, kterým tak čekání na Ježíška zpříjemníte.
Perníkové chaloupky na hrneček krok za krokem
Období Vánoc je také čas pro setkávání se s rodinou a přáteli. Zkuste překvapit své blízké milou pozorností - malou perníkovou chaloupkou při podávání kávy či čaje.
autor Renata Hřebíčková
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena