Polévka, která skvěle zasytí - krém z pečené mrkve se zázvorem.
1 palička | česnek |
1 l | vývar |
2 lžíce | máslo |
1 ks | cibule |
1 kg | mrkev |
1 lžička | zázvor |
0.3 ks | lime |
2 lžíce | med |
4 lžíce | olivový olej |
250 ml | smetana ke šlehání (33%) |
1 hrst | nať petržele nebo koriandru |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
koření | |
mletý pepř |
Mrkve očistíme a nakrájíme na 3 - 4 cm rozpůlené špalíky. Pro zkrácení doby přípravy receptu můžeme takto mrkev 10 minut provařit, bude se péci o polovinu času méně. Mrkev přesypeme na plech vyložený pečicím papírem. Přidáme cibuli nakrájenou na větší kousky a stroužky česneku ve slupce. Vše pokapeme olivovým olejem, lehce osolíme a posypeme bylinkami. Je-li mrkev deset minut předvařená, pokapeme ji již nyní také medem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 20 minut. Pokud nemáme předvařeno, mrkev jen lehce posolíme a posypeme bylinkami, pokapeme olivovým olejem a bude se péci cca 50 minut, tedy med přidáme až za polovinou času pečení, aby se nepřipaloval. Upečenou mrkev, cibuli a vyloupané stroužky česneku vložíme do hrnce, přidáme asi 2 cm oloupaného a pokrájeného zázvoru. Zalijeme cca půl litrem vývaru (v nouzi jen vodou) a přivedeme k varu. Vmícháme 200 ml smetany, následně polévku odstavíme, přidáme dva plátky studeného másla a mixujeme dohladka. Pokud je potřeba, přiléváme po částech i více vývaru, aby byla konzistence dle našich představ. Nakonec polévku z pečené mrkve ochutnáme a doladíme solí, pepřem, limetkou či citronem, výborně se hodí také koření garam masala. Jednotlivé porce polévky z pečené mrkve dozdobíme zbytkem smetany, nasekanou zelenou natí petržele či koriandru, můžeme přidat také chilli či červený pepř. Podáváme například s rozpečenou bagetkou nebo jako zde s tortillou zapečenou s cheddarem.
Mrkev na sladko: Upečte si rychlé mrkvové muffiny s medem a ořechy
Pokud hledáte recept na opravdu vláčné muffiny, tady jsou. Z mrkve, mletých vlašských oříšků a doslazené medem a třtinovým cukrem.
Recept na cuketovo-mrkvové placičky krok za krokem
Sezónní, levné a rychlé placičky, které nestačíte smažit, jak rychle mizí z talíře. Tentokrát si připravíme cuketovo-mrkvovou verzi. Recept s fotopostupem krok za krokem.
autor Markéta v troubě
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena