Tradiční povidlové koláčky s drobenkou. Recept na víkend.
1 špetka | sůl |
80 g | máslo |
2 ks | žloutek |
250 ml | mléko |
30 g | droždí |
60 g | cukr krupice |
500 g | polohrubá mouka |
na potření | |
---|---|
1 ks | vejce |
náplň | |
2 lžíce | rum |
200 g | švestková povidla |
50 g | strouhaný perník |
podle chuti | |
rozinky | |
mandle | |
drobenka | |
cukr moučka | |
hrubá mouka | |
olej (máslo, tuk) |
Z droždí, cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic vlažného mléka si připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Do mísy prosejeme mouku, vmícháme kvásek, rozpuštěný tuk, žloutky a sůl. Postupně přiléváme vlažné mléko a vypracujeme vláčné, nelepivé těsto, které necháme v teple asi 45 minut vykynout. Povidla smícháme s perníkem (drcenými piškoty) a podle chuti rozředíme rumem. Vykynuté těsto rozdělíme na 20 kousků, které naplníme povidly a těsto dobře "uzavřeme". Koláčky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, dlaní je zploštíme a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Plněné koláčky posypeme drobenkou a v předehřáté troubě pečeme asi 30 minut na 190 °C. Jednodušší varianta plněných koláčků - těsto rozválíme asi na 1cm silný plát a skleničkou vykrájíme kolečka. Kolečka přeneseme na plech, menší skleničkou v nich uděláme důlky a ty naplníme povidlovou náplní a ozdobíme mandlovými lupínky, rozinkami nebo drobenkou, okraje potřeme vajíčkem.
Jako od babičky: Kynuté svatební koláčky krok za krokem
Milujete na oslavách či svatbách malé koláčky? Napečte si je kdykoliv doma podle následujícího tradičního receptu krok za krokem.
autor Renata Hřebíčková
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena