Brambory uvaříme v osolené vodě, oloupeme a nakrájíme na kolečka.
Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na rozpáleném sádle dozlatova osmahneme. Přidáme mleté maso, orestujeme, osolíme, přidáme oregano, opepříme, trošku podlijeme vodou a chvíli dusíme. Pak vlijeme rajčatový protlak a těsně před odstavením přidáme utřený česnek.
Připravíme si bešamel. Rozpustíme máslo a pomalu za stálého míchání sypeme mouku. Mezitím ohřejeme mléko (asi na 70 stupňů), až zásmažka zezlátne, odstavíme z ohně a přidáme za stálého míchání mléko. Pozor na žmolky! Kastrolek dáme znovu na oheň a mícháme tak dlouho, až bešamel zhoustne (na hustotu řídkého medu). Sundáme z ohně, osolíme, přidáme koření a necháme vychladnout. Pak do omáčky vmícháme ušlehané žloutky!
Pekáč, hlubší plech nebo skleněnou misku vymažeme a vysypeme strouhankou, dno pokryjeme vařenými kolečky brambor, posypeme trochou sýra a na ten naklademe masovou směs. Na masovou směs dáme opět kolečka brambor, posypeme sýrem a nakonec naklademe masovou směs. Řeckou musaku přelijeme bešamelem, posypeme strouhankou, postříkáme tukem a pečeme v troubě na středním ohni asi hodinu! Na povrchu se utvoří světle hnědá a křupavá vrstva. Doporučuji nechat nejdříve zapéct trochy brambory s masem (cca 20 - 30 minut) a pak teprve přelít bešamelem.
Pravou řeckou musaku rozdělíme na nahřáté talíře a se zeleninovou oblohou podáváme jako hlavní chod.