Recept na přípravu pravého šťavnatého krůtího steaku.
Poněkud mne při procházení zdejších receptů překvapilo, že se zde nenachází recept na klasický kuřecí či krůtí steak v takové podobě, jak opravdu vypadat a chutnat má. Naklepávané nebo na pánvi v oleji dlouhé minuty mučené hrůzy za steak opravdu považovat nelze. Pravý steak má být na povrchu opečený a uvnitř šťavnatý, vyniknout má především chuť dobrého masa. Pokud pečlivě dodržíte níže popsaný postup, výsledek bude skutečně takový. A přitom je to recept snadný, vhodný i pro kuchaře začátečníky. K přípravě pro dvě osoby potřebujeme cca 400 g krůtích prsou, čili jeden steak cca 200 g syrového masa. Je důležité, aby plátky byly po celé délce přibližně stejně silné, ideálně na 1,5 - 2 palce. Maso před vlastní přípravou pouze odblaníme. Pokud by bylo nutné omýt, je třeba pečlivě osušit. Na plotnu dáme silnostěnnou pánev a naplno ji rozpálíme (z pánve se začne mírně kouřit) a necháme tak po celou dobu přípravy. Poté na pánev vložíme steaky a necháme cca 2 minuty opékat. Že přišel čas otočení, poznáme tak, že steak se od pánve odlepí a bude mít krásně nahnědlou barvu. Po otočení provedeme totéž z druhé strany s tím rozdílem, že jakmile uplyne čas potřebný k dopečení této strany, pánev odstavíme z plotny a horní stranu posypeme kořením. Zde je dobré počínat si svižně, aby nám maso nevychladlo. Poté otočíme okořeněnou stranou dolů a přidáme koření i na druhou stranu. Následně dáme na každý steak kousek másla a ještě horkou pánev přikryjeme poklicí. Nyní necháme steak pod poklicí 15 minut dojít. Pokud máme elektrický sporák, je možné v polovině času vrátit pánev na ještě horkou plotnu, steak se však nesmí na másle smažit. V mezičase je možno připravit si přílohu podle chuti. Gratinovanou nebo čerstvou zeleninu, pečivo či přílohu bramborovou. Jistě jste si povšimli, že v receptu dosud nefigurovalo žádné solení, což je zásadní pro to, abychom ze steaku nevytáhli vodu a zachovali jej šťavnatý a měkký. Krůtí steak tedy osolíme až po uplynutí čtvrthodinky pod poklicí - těsně před servírováním. Pravý krůtí steak ihned podáváme s připravenou přílohou.
Levná a rychlá večeře: Kuřecí placičky se sýrem a bazalkou krok za krokem
Skvělý tip na rychlou a chutnou večeři. Kuřecí placičky si můžete vždycky obměnit přidáním oblíbené suroviny, kterou máte rádi, ale také podle toho, co máte v lednici.
autor Petřík Vepřík
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena