2 ks | rajčata | |
1-2 ks | cibule | |
1 lžíce | olivový olej | |
1-2 lžičky | ocet vinný | |
1 ks | okurka salátová | |
150 g | balkánský sýr | |
2-3 ks | bílá paprika |
Na 2 porce salátu budeme potřebovat 2 středně velká rajčata, 1 salátovou okurku, 2 - 3 bílé papriky, 150 - 200 g balkánského sýru, 2 jarní cibulky (případně jednu žlutou či červenou cibuli), 1 lžíci olivového oleje, 1 - 2 lžičky vinného octa. Okurku oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Papriky a rajčata omyjeme, očistíme a obojí nakrájíme na kostičky. Cibulku omyjeme a nakrájíme nadrobno. Okurku, rajčata i papriky dáme do mísy, nezapomeneme na cibulku a dobře promícháme. Šopský salát rozdělíme do misek a posypeme rozdrobeným balkánským sýrem. Salát na závěr maličko zakápneme olivovým či jiným rostlinným olejem a vinným octem. Připravený bulharský šopský salát ihned podáváme. Chutná jako hlavní chod i příloha.
Polníček a rukola v salátech: Lepší jste nejedli!
Polníček s rukolou patří mezí ty nejzdravější potraviny vůbec a dá se s nimi v kuchyni kouzlit, a to zejména při přípravě salátů. Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty z křupavého polníčku a jemně nahořklé rukoly, kterým sluší zejména chuťová kombinace s rajčátky, cibulí, doplněná o různé druhy sýrů, ryb a drůbežího masa.
Videorecept: Zeleninový salát podle Anny
Univerzální recept na zeleninový salát, který můžete udělat i 100× jinak. Vypadá i chutná skvěle.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena