Výborná rajská omáčka s domácími houskovými knedlíky. Recept od mojí maminky.
podle chuti | |
---|---|
cukr | |
sůl | |
těsto | |
1 špetka | cukr |
300 ml | mléko |
2 ks | houska |
25 g | kvasnice |
1 špetka | hladká mouka |
500 g | polohrubá mouka |
omáčka | |
6 lžic | olej |
1 špetka | sůl |
1 ks | cibule |
1.5 l | voda |
3 ks | hřebíček |
4 lístky | bobkový list |
8 kuliček | nové koření |
1 lžíce | skořice mletá |
3 lžíce | hladká mouka |
8 kuliček | celý pepř |
200 g | rajský protlak |
500 g | vepřové maso |
1 špetka | mletý černý pepř |
Nejprve si dáme vařit nakrájené vepřové maso do vody, které osolíme a opepříme. Mezitím si v druhém hrnci rozehřejeme olej, přidáme mouku a za stálého míchání uděláme světlou jíšku. Pozor, ať se mouka nepřipálí! Jíšku zředíme trochou vývaru, rozmícháme, přidáme koření (celý pepř, bobkový list, nové koření, hřebíček), cibuli nakrájenou nadrobno a vaříme 20 minut. Podle potřeby přidáme vývar, aby měla omáčka požadovanou hustotu. Omáčku přecedíme, rozmícháme do ní rajský protlak, přidáme cukr, skořici a necháme projít varem. Podle potřeby dochutíme a přidáme maso, které jsme vytáhli z vývaru. Do vlažného mléka přidáme trochu hladké mouky, cukr, sůl a rozdrobíme kvasnice. Za stálého míchání necháme kvasnice rozpustit a dáme kynout na teplé místo. Nakynutý kvásek smícháme s polohrubou moukou a s na kostky nakrájenou houskou a necháme opět vykynout na teplém místě cca 45 minut. Z vykynutého těsta tvoříme knedlíky a dáme vařit v dobře osolené horké vodě asi 17 minut. Po uvaření a vytažení z vody propícháme knedlíky špejlí, aby nesklesly. Rajskou omáčku jako od maminky spolu s knedlíky můžeme servírovat.
Jako od babičky: Plněné papriky s rajskou omáčkou krok za krokem
Poctivý babiččin recept na plněné papriky s voňavou rajskou omáčkou. Podle našeho FOTONÁVODU ho jistě zvládnou uvařit i ti, kteří v kuchyni teprve začínají. A jaká je to dobrota!
Nedělní oběd na výbornou: Masové koule v rajčatové omáčce
Oblíbené masové kuličky v rajčatové omáčce. Naučte se je s námi připravit krok za krokem. Přílohu si zvolí každý podle chuti - dají se podávat s těstovinami, rýží, ale nejlépe chutnají s domácím knedlíkem.
autor PeťkaK
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena