V kastrolu si připravíme asi litr bujónu podle naší chuti.
Obě cibule nakrájíme najemno, jednu vložíme do hrnce nebo pánve, kde budeme připravovat rýži. Necháme cibuli zpěnit na olivovém oleji, poté k ní nasypeme neuvařenou propláchnutou rýži. Necháme chvilku připéct a nalijeme bílé víno. Počkáme, až se víno zcela vypaří a zalijeme bujónem (nepoužijeme všechen, trošku si necháme na zeleninu). Necháme pod pokličkou vařit od 30 - 40 minut.
Mezitím si na druhé pánvi připravíme zeleninu s masem. Opět zpěníme cibuli na olivovém oleji a hned poté přidáme na kostičky nakrájené žampiony. Když už budou houby skoro hotové (musí mít hezkou zlatou barvu), dáme do pánve na nudličky nakrájené, osolené, opepřené maso a papriku. Můžeme podlévat bujónem. Nakonec přidáme rozpůlená cherry rajčata, olivy a slitou kukuřici. Podle chuti okořeníme.
Až bude rýže hotová, přímícháme zeleninu k rýži, necháme chvilku pod pokličkou a rizoto v italském stylu můžeme podávat.