Z hladké mouky, cukru, kypřícího prášku, vejce a másla uhněteme hladké těsto (něco jako linecké). Těsto rozdělíme na polovinu a první část těsta vmačkáme do máslem vymazané dortové formy. Já používám klasickou odepínací formu s průměrem 30 cm. Stačí pouze rovnoměrná tenká vrstva po dně bez okrajů. Z druhé poloviny vyválíme kruh o velikosti formy a použijeme až po nalití náplně.
Zakysané smetany, vanilkové pudinky, cukr, vanilkové cukry a vejce ručně vyšleháme do jemné konzistence. Místo jedné smetany lze použít třeba nakrájená jablka, ale poté použijeme pouze jeden pudink. Připravenou směs nalijeme do formy a přiklopíme vyváleným těstem. Nijak nemačkáme, jen těsto položíme a srovnáme.
Koláč pečeme asi 20 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Doporučuji respektovat zkušenosti s vlastní troubou. Koláč je hotový, když je povrch jemně zlatý.
Rychlý koláč se zakysanou smetanou podáváme podle chuti ke svačině nebo snídani.