Housku namočíme v mléce. Maso podle potřeby zbavíme chrupavek, případně kostí a spolu s namočenou houskou je umeleme. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Cibuli spolu s vejci vmícháme do umletého masa. Přidáme podle chuti utřený česnek, kmín, pepř, majoránku a nakonec směs osolíme a důkladně promícháme. Podle potřeby můžeme přidat trochu hladké mouky, aby se směs lépe spojila.
Prohnětenou směs na sekanou tvarujeme do větší "šišky" a obalíme ji ve strouhance.
Rozehřejeme si v pekáčku olej, vložíme šišku sekané a opečeme z jedné strany, pak ji otočíme. Na sekanou dáme plátek másla a pekáček přiklopíme pokličkou. Pečeme asi 1 hodinu.
Hotovou sekanou podáváme s chlebem a s kyselou okurkou. Sekaná je však výborná i s bramborovou kaší, brambory nebo s knedlíkem.