Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Poté je scedíme, oloupeme a nakrájíme na kolečka asi 1 cm tlusté.
Prorostlou slaninu nakrájíme na malé kostičky. Jarní cibulku očistíme a i s částí natě nakrájíme nadrobno. Pažitku najemno nasekáme.
Připravíme si velkou a hlubokou pánev, na které opečeme slaninu do křupava. Na slaninu položíme brambory, opečeme je pěkně dozlatova a po obou stranách. Přidáme cibuli a chvíli ještě opékáme.
Mezitím si v misce rozkvedláme vejce se smetanou, solí a pepřem. Rajčata omyjeme a nakrájíme na tenké plátky.
Našlehaná vajíčka nalijeme na brambory v rovnoměrné vrstvě a při mírné teplotě necháme ztuhnout.
Selskou omeletu se slaninou ozdobíme na pánvi rajčaty, nakrájíme na 4 díly, posypeme čerstvou pažitkou a podáváme. Přidáme oblíbenou studenou omáčku a čerstvý zeleninový salát jako přílohu.