V míse ušleháme bílky se špetkou soli a 3 lžícemi cukru do velmi tuhé pěny. V druhé míse ušleháme žloutky se 2 - 3 lžícemi cukru do husté hmoty. Přidáme změklé máslo a poté tvaroh. Dále přidáme nasekané sušené ovoce podle chuti (rozinky, meruňky, brusinky, švestky, ořechy, oříšky, mandle apod.) a nakonec přisypeme krupici s práškem do pečiva. Vzniklou hmotu opatrně, ale velmi pečlivě spojíme s pěnou z bílků.
Je možná spousta variací tvarožníku, kterých docílíme výběrem ovoce nebo skořápkových plodů. Sušené ovoce můžeme nahradit kandovaným nebo alginátovým ovocem (změní to sladkost dezertu). Chuť moučníku osvěží také přidání nastrouhané citronové kůry. Podle chuti a tučnosti tvarohu je možné přidat nebo ubrat cukru a másla. Část tvarohu můžeme nahradit nastrouhaným uvařeným bramborem. Do čokoládové polevy lze přidat ztužený tuk, máslo nebo olej. Prostě fantazii se meze nekladou.
Připravené těsto vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Selský tvarožník pečeme přibližně hodinu v horkovzdušné troubě při 160 °C, v klasické troubě pečeme při 170 °C. Před vyjmutím kontrolujeme propečení vpichem dřevěné špejle. Vychladlý tvarožník potom polijeme polevou z čokolády rozpuštěné s kokosovým olejem a necháme ztuhnout.
Selský tvarožník nakrájíme a podáváme jako vynikající vláčný moučník ke svačině a různým svátečním příležitostem.