Hovězí chvost rozsekneme na jednotlivé kusy, opatrně odstraníme úlomky kostí, omyjeme, osušíme a opečeme z obou stran na oleji, na kterém opečeme do hněda i velkou cibuli rozkrojenou příčně na polovinu. Přitom na očištěné cibuli ponecháme spodní slupku. Tímto způsobem částečně zabráníme vysrážení bílkovin na povrchu a vývar získá krásnou zlatou barvu.
Všechno vložíme do velkého hrnce, přidáme celé nové koření, celý černý pepř, bobkové listy, sůl, petrželovou nať - 4 větvičky, očištěnou mrkev, petrželový kořen a celer. Zalijeme 4 litry studené vody a nepřikryté táhneme pomalým sotva znatelným varem na nejnižším plameni celých 7 hodin, přitom obsah nemícháme a průběžně sbíráme malé množství tvořící se pěny.
Hovězí vývar odstavíme, sebereme většinu tuku z povrchu, vybereme obsah na talíř, vývar přecedíme přes husté síto s plátnem do jiného hrnce a přivedeme do varu. Z částečně vychladlé hovězí oháňky obereme krásné lahodné maso, které pokrájíme příčně přes vlákna, vložíme do vývaru spolu s pokrájenou zeleninou.
Zavářku uvaříme zvlášť v troše vývaru, vybereme, vložíme do talířů a přelijeme horkým vývarem s masem a zeleninou, posypeme posekanou petrželovou natí a servírujeme.
Tentokrát jsem použila krupicové halušky, výborné jsou i domácí nudle.
Silný vývar z hovězí oháňky podáváme samotný nebo s pečivem podle chuti. Jde o velmi chutný, silný a voňavý vývar z hovězí oháňky, který se vám odmění úžasnou chutí a léčivými účinky za trpělivost při dlouhém vaření. Čistý vývar můžeme zmrazit.