Suroviny na těsto odměříme hrnkem o objemu 250 ml. Mouky prosejeme do mísy a doprostřed si uděláme důlek. Do důlku nasypeme cukr a rozdrobené droždí, které zalijeme částí vlažného mléka. Mísu přikryjeme utěrkou a z droždí necháme vzejít kvásek (asi 10 minut). Do mísy přidáme zbytek mléka, do kterého jsme rozmíchali žloutky, olej, vanilkový cukr, sůl a rum.
Vypracujeme vláčné těsto, které rozválíme na centimetrový plát. Sklenkou tvoříme kolečka, která ukládáme stranou na pomoučněnou plochu. Těstová kolečka necháme asi 30 minut přikryté kynout.
Do vykynutých vdolků obrácenou vařečkou uděláme důlek. Vdolečky smažíme nejprve důlkem dolů v připraveném oleji dozlatova, poté je otočíme. Usmažené vdolečky pokládáme na sací papír, potom můžeme vdolečky ozdobit tvarohem a jahodovou omáčkou.
Jahody nakrájíme na malé kousky a společně s vydlabaným vanilkovým luskem, rumem a cukrem je dáme do vařit do husté omáčky. Tvaroh našleháme s vanilkovým cukrem a podle potřeby troškou mléka.
Smažené bavorské vdolečky můžeme podávat ještě teplé nebo později i studené.