Recept na výborné a ne moc drahé karbanátky. Už nevím, odkud se ke mně tento recept dostal, ale mému příteli velice chutnají, tak jsem se rozhodla poslat ho dál.
3 stroužky | česnek |
1 špetka | sůl |
4-6 lžic | strouhanka |
1-2 špetky | majoránka |
1 ks | cibule |
240 g | čočka |
1 kelímek | lučina |
1 špetka | mletý pepř |
100 g | anglická slanina |
trojobal | |
---|---|
1-2 ks | vejce |
strouhanka | |
hladká mouka | |
podle potřeby | |
olej na smažení |
Čočku uvaříme a necháme vystydnout. Mezitím si nakrájíme středně velkou cibuli a také slaninu na menší kostičky. Česnek prolisujeme v lisovači nebo nakrájíme na malé kostičky. Na nahřátém oleji dozlatova osmahneme cibulku, poté přidáme slaninu a při konci smažení přidáme česnek. Dáme do misky a necháme vychladnout. Všechny vychladlé ingredience (čočku, směs slaniny, cibule a česneku, lučinu a koření) smícháme a zahustíme přibližně 5 lžícemi strouhanky. Vytvoříme karbanátky, obalíme v trojobalu (mouka, vejce a strouhanka) a smažíme stejně jako karbanátky z masa. Smažené čočkové karbanátky jsou výborné jen s chlebem nebo i s jinou přílohou jako jsou brambory či kaše. Pozor! Nevím z jakého důvodu, ale voní i chutnají po houbách. Proto radím všem, kdo nemají rádi houby, ať tyto karbanátky spíše nezkouší. V jídle je využita anglická slanina, a proto toto jídlo není vegetariánské, ale pokud slaninu nepoužijete, tak bude jídlo i tak dobré. Foto: Shutterstock.com
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
Vaříme s červenou čočkou: Vděčná luštěnina do polévek, karbanátků i salátů
Z červené čočky můžete uvařit polévku i kaši jako hlavní chod. Spolu s rozmixovanými jáhly z ní lze připravit zdravou pomazánku. Dobrá je i s těstovinami, s pohankou nebo jako zahušťovadlo do gulášů. Lze ji použít i jako přílohu k masu či vejci. Pokud rádi experimentujete, určitě ji častěji zařaďte do svého jídelníčku. Přinášíme vám pár tipů, co dobrého si z červené čočky uvařit.
autor Kelidna
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena