Do mísy vlijeme polovinu vlažného mléka, přidáme vanilkový cukr a rozdrobené droždí. Misku přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
V jiné míse rozšleháme žloutky s cukrem a změklým máslem do pěny. Přidáme prosátou mouku, zbytek vlahého mléka, vzešlý kvásek, rum a vše důkladně zpracujeme vařečkou v hladké a nelepivé těsto. Stěny mísy a povrch těsta poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplé místě necháme 30 minut kynout. Těsto zdvojnásobí objem.
Připravíme si sklenici na vykrajování koblížků a marmeládu k plnění. Vykynuté těsto přesuneme na vál a vyválíme ho na 1,5 cm vysoký plát. Z něj pomocí sklenice vykrajujeme kolečka. Na každé kolečko dáme lžičku marmelády či jiné náplně. Koblížky opatrně, ale pevně zabalíme a spojem dolů necháme ještě asi 15 minut znovu kynout.
V hrnci rozpálíme velké množství oleje, vhodíme do něj trochu soli, olej nám tak nebude prskat. Opatrně vhodíme koblihy a po obou stranách smažíme pozvolna dozlatova. Tuku musí být hodně, koblihy během smažení musí plavat.
Smažené koblihy klademe na papírový ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk. Smažené koblihy před podáváním bohatě pocukrujeme.