Mouku prosejeme a jemně osolíme. Ve vlažné vodě se špetkou cukru rozpustíme droždí. Z mouky, oleje a rozpuštěného droždí vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 40 minut kynout.
Zakysanou smetanu promícháme s jogurtem a ochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem.
Obě cibule oloupeme, podélně rozkrojíme a nakrájíme na plátky silné asi 3 mm. Slaninu nakrájíme na malé proužky a necháme na pánvi bez tuku rozškvařit dokřupava. Potom je vyjmeme a odložíme na papírovou utěrku. Ve výpeku rozpustíme lžíci másla, přidáme nakrájenou cibuli, kterou zvolna restujeme do poloměkka. Odstavíme z tepla a cibuli necháme vychladnout.
Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly. Z těsta vyválíme tenkou placku, kterou rozložíme do formy na pizzu o průměru asi 30 cm. Těsto potřeme polovinou smetanové směsi, poklademe polovinou orestované cibule a rozškvařené slaniny.
Pečeme v troubě předtopené na 250 °C přibližně 25 - 30 minut. Ještě horké placky naporcujeme a podáváme teplé jako chuťovku. Smetanovo-cibulový koláč nejlépe chutná k pivu nebo vínu.
Množství surovin je uvedeno na dvě placky.