Slaninu nakrájíme na kostičky a česnek oloupeme a následně jej plochou nože rozdrtíme. Vodu na špagety osolíme a přivedeme k varu. Vejce rozklepneme do misky, osolíme, opepříme, rozšleháme a přidáme nastrouhaný ementál.
Souběžně s přípravou špaget dále zahřejeme pánev a osmažíme na ní dozlatova slaninu s česnekem. Je-li slanina libová, přidáme lžíci oleje. Jakmile je slanina osmažená, česnek vyjmeme, vyhodíme a stáhneme plamen.
Uvařené špagety velmi rychle přecedíme. Nevadí, pokud v nich zůstane trocha vody po vaření. Špagety přidáme ke slanině a velmi rychle je zalijeme směsí vajec a sýra. Vhodným náčiním špagety několikrát po pánvi promneme, aby byly ze všech stran obalené vejci. Podle potřeby pokrm dochutíme solí nebo pepřem.
Spaghetti á la Carbonara na talíři zasypeme nastrouhaným parmezánem a ihned podáváme.