Losos pečený v páře s bramborama a zeleninou.
1 palička | česnek |
4 lžíce | olej |
1.5 kg | brambory |
4 ks | cibule |
1.5 kg | losos |
20 g | rybí koření |
300 g | paprika tří barev |
10 g | koření na americké brambory |
1 kostka | houbový bujón |
svazeček | bylinky dle dostupnosti |
4 lžičky | dijonská hořčice |
Lososa necháme rozmrazit přes noc v lednici.
Ve 400 ml vroucí vody rozpustíme 1 kostku houbového bujonu. Oloupeme brambory. Větší nakrájíme příčně na půl centrimetrové plátky, zbylé podélně na čtvrtky. Přidáme koření na americké brambory dle chuti a promícháme. Očistíme paličku česneku. Stroužky propasírujeme do misky, přidáme asi 20 g koření na ryby, dijonskou hořčici a během míchání přiléváme olej, aby vznikla pasta.
Očištěného lososa naporcujeme na asi 6 -8 cm vysoké špalíky. Pastou potřeme silnější vrstvou dutinu břišní a řezné plochy. Kůži stačí otřít zbytky pasty z prstů. Cibule a papriky očistíme, podélně rozpůlíme a nakrájíme na asi půlcentrimetrové měsíčky. Obojí smícháme v misce.
Nejlepší pekáč je kameninový nebo hliněný-glazurovaný se stejně velkou horní částí, která zapadá do části dolní, aby sražené páry stékaly zpátky. Použijeme, co máme, a horní část nahradíme alobalem. Pekáč vymastíme olejem. Dno poklademe kolečky brambor. Špalíky lososa klademe páteří kolmo na dno a zbylý prostor zaplníme připravenou zeleninou. Navrch dáme zbytek brambor. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 40 minut. Odkryjeme a necháme dojít.
Ihned podáváme.
autor doktor no
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena