Buřty nakrájíme na kolečka zhruba 0,5 cm silná. Ze sýru vykrojíme stejně velká a široká kolečka. Vykrajovat můžeme skleničkou nebo raději kolečkem na vánoční cukroví, protože je ostřejší. Oloupanou cibuli nakrájíme na čtvrtiny.
Špejle si zkrátíme tak, aby se nám vešly do pánve, ve které budeme později smažit. Na špejle napichujeme připravené suroviny. Začínáme a končíme cibulí, protože je tvrdá a pěkně špíz uzavře. Doporučuji tuto kombinaci: Cibule, buřt, cibule, sýr, cibule, buřt atd. Sýr totiž mezi cibulí prakticky nevyteče, naopak ji pěkně obalí a je chutnější. Potom špízy obalíme v klasickém trojobalu (mouka, rozšlehané vejce, strouhanka). Lepší je ochutit vejce solí a mletým pepřem.
Špízy smažíme postupně ze všech stran na větší vrstvě oleje.
Špízy z buřtů, sýra a cibule podáváme s brambory, tatarkou a zeleninovou oblohou. Je to rychlé, levné a vydatné jídlo. Ze zbylých surovin usmažíme
strouhankový řízek.