Recept na pořádný surový steak, žádné přehnané koření a omáčky, prostě maso!
2 lžíce | olivový olej |
1 hrst | drcený pepř |
1 plátek | hovězí panenka (300 - 500 g) |
podle chuti | |
---|---|
sůl |
Vezmeme plátek hovězího, aspoň 3 - 4 cm vysoký. Je důležité, aby byl plátek rovnoměrně ukrojen. Pokud tomu tak nebude, maso se nám v tenčí části více propeče a to nechceme. Dále je důležité, aby maso nebylo moc studené a tuhé. Musí být poddajné. Když do ukrojeného plátku zaboříte prst a zůstane zřetelný otisk, tak je to správně. Kořenit se bude jen pepřem, a to nejlépe čerstvě rozdrceným. Nejlepší je kombinace černého a červeného. Na sůl zapomeňte! Maso solíme až po upečení. Takže vezmeme maso a potřeme olivovým olejem rovnoměrně ze všech stran. Poté vezmeme nadrcený pepř a doslova v něm maso obalíme, nebojte se toho. Chce to pořádně promasírovat, aby byl pepř všude. Rozpálíme pánev a maso na ni prostě hodíme. Už žádný další olej, jen maso potřené olejem. Necháme zprudka zatáhnout ze všech stran. Poté o něco ztlumíme teplotu a podle potřeby necháme maso dopéct. V mém případě to bylo Medium, střed zůstane stále růžový, ale zbytek masa už je zcela propečen. Čas cca 8 minut z každé strany. V žádném případě se nebojte, že je maso spálené. Bude to tak třeba vypadat, ale to je kvůli pepři. A hlavně, až si ukrojíte tenký plátek, ani si nic spáleného neuvědomíte. To k tomu prostě patří. Po upečení maso vyjmeme z pánve a necháme chvíli odpočinout, aby se šťáva krásně uvolnila po celém mase a nezůstala nám jen ve středu. Nyní můžeme hotový steak osolit. Posolte si vždy právě plátek, který ukrojíte. Zaručuji vám mnohem lepší chuťový zážitek. Steak Pepper a nejlepší příloha? Přece čerstvý chléb a nakrájená cibule. Je to jednoduché a výborné.
Jak připravit šťavnatý steak? Zapomeňte na olej v pánvi!
Myslíte si, že umíte udělat dobrý šťavnatý steak? Možná, že fígle, které vám ukáže Václav Frič, šéfkuchař a majitel restaurace Na Pekárně v Čakovičkách, vás překvapí.
Speciál o grilování: Protože Češi grilování milují!
Grilování a opékání špekáčků na ohni k létu nepochybně patří. Opravdu pravidelně griluje až 90 % Čechů a lidé si jídlo na grilu připraví jednou za čtrnáct dní, Češi tak patří ke světové špičce v grilování. Gril zkrátka patří téměř k povinné výbavě každé domácnosti a Češi se hojně účastní i grilovacích kurzů.
autor Koky
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena