Pokud máte velkou úrodu cuket, tímto receptem vám možná budou i chybět. Recept na skvělou zeleninovou směs vhodnou na toasty, topinky, špagety a také pod maso.
6 ks | česnek |
3.5 lžičky | sůl |
3 lžíce | ocet |
500 g | cibule |
1000 g | cuketa |
2-3 lžíce | cukr krupice |
1.5 dl | olivový olej |
400 g | rajský protlak |
5 lžic | worcestrová omáčka |
300 g | paprika různobarevná |
Připravíme si všechny ingredience předem. Jelikož cuketa velmi rychle změkne, musíme pracovat rychle. Cibuli očistíme a nakrájíme na půl kolečka (asi 2 - 3 mm), oloupaný česnek nasekáme na drobno a s olivovým olejem dáme do široké nádoby. To proto, aby se směs rychleji prohřála a nebyla z ní kaše. Cuketu nastrouháme na větší nudličky, je-li ze zahrádky, nemusíme ji loupat. Barevnou papriku zbavíme semínek a nakrájíme ji na širší proužky jako do leča. Do misky si připravíme rajský protlak, ocet, cukr, worchester a smícháme. Pokud použijeme místo protlaku rajčatové pyré, které bývá sladší, ubereme cukr. Zapneme si troubu na nejvyšší výkon pečení, aby se nám stihla ohřát. Cibuli s česnekem opečeme, až začne sklovatět, přidáme papriku a smažíme. Po 2 - 3 minutách přidáme cuketu. Vše pořádně promícháme a potom přisypeme sůl. Nakonec přilijeme smíchaný rajský protlak nebo pyré. Asi 3 - 4 minuty prohříváme. Směs vlijeme do pekáče, vložíme do trouby a pečeme na nejvyšší výkon 45 minut. Občas promícháme. Dvířka necháme pootevřená, nebo je co chvíli pootevřeme, aby unikla pára a směs se zahustila. Horkou směs z cukety naplníme do skleniček a otočíme dnem vzhůru. A tímto máme připravenou skvělou zeleninovou směs na rychlou večeři nebo k přípravě nejrůznějšího pohoštění. Tip na servírování: Horkou směs z cukety navršíme na osolenou a česnekem potřenou topinku a posypeme goudou nebo jiným nastrouhaným sýrem. Cuketová směs se hodí také k těstovinám, k masu připravenému na grilu, poslouží i jako studená či teplá zeleninová příloha.
Cuketa na talíři: Oblíbené recepty, které musíte vyzkoušet!
Cuketa - velmi tvárná a zdravá zelenina, která se dá připravit na tisíce způsobů a dokáže zpestřit každý jídelníček. Její sezóna právě vrcholí, proto vám přinášíme tipy na ty nejlepší cuketové pokrmy.
Rychlé obědy z cukety v 10 variacích
Možná už si nevíte rady, jak s úrodou cuket co nejlépe naložit. Kromě polévky a oblíbených placiček, lze cuketu zakomponovat do spousty pokrmů - zapéct ji, přidat do rizota, naplnit, ale také z ní připravit masové lasagne nebo chutný paprikáš.
autor 6kveta
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena