Jedná se o prokládání surovin v zavařovací sklenici. Kabanos oloupeme, podélně rozkrojíme a poté nakrájíme na asi tak 1 cm silné plátky - radši i o něco tenčí.
Otevřeme sklenici sterilovaného zelí a do prázdné sklenice dáme tenkou vrstvu tohoto zelí, špetku pepře, špetku koření na čínu a vrstvu plátků kabanosu, poté znovu zelí. Máme-li 2 vrstvy, zalijeme je 0,5 dl kvalitního slunečnicového oleje a 0,5 dl láku ze zelí. Pokračujeme v plnění sklenice. Kořeníme každou vrstvu a pepříme každou třetí vrstvu našeho zelí. Každou třetí vrstvu také lehce zmáčkneme lžící a skončíme vrstvou zelí asi tak 2 cm pod hrdlem sklenice. Tuto vrstvu zase okořeníme a zalijeme lákem ze zelí a 2 lžícemi oleje tak, aby bylo zelí celkově potopeno (pokud není). Sklenici s utopenci pevně uzavřeme a na chladném místě ponecháme 3 - 4 dny zrát.
Důležitý trik pro dokonalé prolnutí chutí a zrání: Sklenici tak po 4 hodinách (nebo když je čas) obrátíme vždy spodní stranou vzhůru, aby se nálev prolil skrze koření.
Střekovští utopenci chutnají s chlebem. Chcete-li pikantnější utopence, použijte na spodní a vrchní vrstvu zelí také špetku pálivé papriky.
Většinou jedna sklenice zelí stačí na dvě stejně velké sklenice naložené směsi (750 ml).