V zadělávací míse si připravíme kvásek z 1 hrnku mléka, kostky droždí a 7 lžiček cukru. Potom přidáme vejce, polohrubou mouku, špetku soli, citronovou kůru a rozpuštěné vychladlé sádlo. Řádně propracujeme a necháme kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Než nám těsto vykyne, tak si připravíme švestky. Odpeckujeme je a kdo chce menší kousky, tak je překrojí ještě na polovinu.
Připravíme si drobenku ze 100 g polohrubé mouky, 50 g krystalového cukru, 50 g sádla, 1/2 lžičky skořice, 2 vanilkových cukrů a 50 g hrubé mouky.
Vykynuté těsto dáme na plech vyložený pečícím papírem, poklademe hustě švestkami a posypeme drobenkou. Koláč necháme na plechu asi 20 minut kynout a potom pečeme při 180 °C asi 40 minut. Po upečení potřeme okraje koláče sádlem.
Z těsta můžeme dělat i švestkové kulaté koláčky nebo buchty.