Domácí vanilková zmrzlina recept
Zmrzlina je symbolem léta a na pochoutku v kornoutu se dá nalákat nemálo znát alespoň jednou. Přes exotické příchuti stále vítězí vanilková a čokoládová. Jak na poctivou domácí vanilkovou zmrzlinu? Recept je snadný.
(celý recept)
Ingredience receptu
- vanilkový lusk
- 250 ml mléka
- 750 ml smetany
- špetka soli
- 10 vajec
- 200 g cukru
- špetka soli
Způsob přípravy
Do rendlíku nalijte mléko a přidejte vyškrábaná semínka z vanilkového lusku. Pravá vanilka je ve zmrzlině klíčovou ingrediencí. Pozor, nevaříme, jakmile bude mléko těsně před bodem varu, můžeme jej z plotny stáhnout.
Následně necháme chvíli vylouhovat. Asi hodinu necháme vanilku pod pokličkou. V míse prošleháme cukr se žloutky a solí. Mléko opět přihřejeme a pomalu vlijeme do žloutkové směsi. Směs mícháme až do zhoustnutí.
Původní recept počítá s využitím zmrzlinovače, pokud jej ale nemáte, smetanu jednoduše vyšlehejte dostatečně do tuha a nechte celou směs v mrazáku na asi 6 hodin. Zmrzlinovač se postará o nadýchanou konzistenci a ušetří vám práci, bez něj bude nutné směs před podáváním trochu rozmíchat, aby se rozrušily ledové krystaly. Do zmrzliny můžete přidat i další přísady jako oříšky nebo sezónní ovoce jako borůvky či banány.