Meruňková marmeláda recept
Meruňková marmeláda namazaná na čerstvé pečivo s trochou másla je báječná. Stejně tak ji můžeme použít při přípravě dortů, koláčů i buchet.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 kg zralých meruněk
- 700 g cukru
- Gelix Extra 2:1
Způsob přípravy
Meruňky omyjeme, zbavíme pecek a nakrájíme na menší kousky. Nasypeme je do širokého kastrolu a za stálého míchání zvolna přivedeme k varu.
Když se meruňky trochu rozvaří, začneme postupně přidávat cukr, ve kterém jsme rozmíchali želírovací přípravek. Stále ode dna kastrolu meruňkovou směs mícháme a během varu ochutnáme, zda je dost sladká. Cukr podle chuti můžeme přidat.
. Asi po dvaceti minutách by mělo být ovoce rozvařené do husté marmelády. Hotovou meruňkovou marmeládu nalijeme do suchých sterilizovaných sklenic asi 3 cm pod okraj. Sklenice uzavřeme víčkem a na 5 minut je otočíme dnem vzhůru.
Hotovou marmeládu uskladníme na suchém chladném místě.