Pečený losos s citrónovým máslem recept
Pečený losos s citrónovým máslem je lahůdka nejen pro milovníky ryb. Lehké voňavé a zdravé jídlo, které můžeme podávat se zeleninovými saláty, s opečenými brambory nebo třeba s dušenou zeleninou.
(celý recept)
Ingredience receptu
- citronové máslo:
- 120 ml citronové šťávy
- 200 g tuhého másla
- losos:
- 4 filety z lososa i s kůží
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 citrony nakrájené na plátky
- 1 ks čerstvého fenyklu
- sůl
- mletý černý pepř
Způsob přípravy
Pečený losos s citrónovým máslem je lahůdka nejen pro milovníky ryb. Lehké voňavé a zdravé jídlo, které můžeme podávat se zeleninovými saláty, s opečenými brambory nebo třeba s dušenou zeleninou. Troubu předehřejeme na 200 stupňů.V malé pánvičce zahřejeme citronovou šťávu až téměř k varu a postupně do ní za stálého míchání přidáváme plátky tuhého másla. Když se máslo se šťávou z citronu pěkně spojí, odstavíme pánev z plotny a máslo necháme zchladnout. Pekáč vymažeme olivovým olejem a poklademe ho na plátky nakrájeným fenyklem a plátky citronu.
Pekáč pak vložíme do předehřáté trouby na 5 minut. Mezitím porce lososa osolíme a opepříme. Okořeněné kousky ryby nyní položíme do předehřáté vymazané pánve kůží dolů a krátce je opečeme, až se kůže začne zbarvovat dohněda. Mezitím z pekáče odstraníme fenykl a citronové plátky a položíme do něj opečené kousky ryby, tentokrát kůží nahoru.V troubě pak rybu pečeme přibližně asi 5 minut. Podáváme s citronovým máslem a čerstvými plátky citronu.