Tiramisu recept
Chutná přímo nebesky, a tak není divu, že se tento oblíbený italský dezert, jehož základem je tučný sýr mascarpone, zabydlel i v naší kuchyni. Připravit tiramisu není vůbec nic těžkého, svede to i začátečník. Jen je třeba myslet na to, že se dobrota připravuje ze syrových vajec, a proto je dobré sníst ji co nejrychleji. S tím ale většinou není žádný problém, protože po tiramisu se u nás vždycky rychle zapráší.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 6 vajec
- 150 g cukru krupice
- 500 g mascarpone
- 1 šálek silné kávy (nejlépe espressa)
- 1 panák likéru Ramazotti nebo Amaretta
- 1 balení podlouhlých cukrářských piškotů
Způsob přípravy
První krok v přípravě tiramisu zní uvařit silnou kávu. Jakmile je hotová, necháme ji zchladnout, nalijeme ji do hlubokého talíře a ovoníme likérem. Pokud doma nemáte ani jeden z výše jmenovaných druhů, použijte klasický rum.
Z vajec oddělíme bílky od žloutků. V míse smícháme žloutky s cukrem a mascarpone. K bílkům přidáme lžičku cukru, vyšleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme k žloutkové směsi.
Nyní si připravíme hranatou nádobu, do níž budeme postupně vrstvit piškoty a krém. První přijdou na řadu piškoty. Každý z nich je třeba namočit v kávové směsi, a to asi do poloviny jejich výšky. Pokud bychom ponořili piškot celý, později by se rozpadl.
Dno nádoby vyplníme piškoty, na ně navrstvíme krém a postupujeme až do vyčerpání zásob, přičemž horní vrstva musí být krémová. Tu na závěr posypeme kakaem a tiramisu uložíme alespoň na 4 hodiny odpočinout do lednice.