Vánoční bramborový salát recept
Bramborový salát patří na vánoční stůl stejně jako smažený kapr nebo rybí polévka. Je to pochoutka, kterou si ale můžeme připravit i kdykoliv během roku.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2kg salátových brambor
- 2 cibule
- 4 kořenové petržele
- 4 mrkve
- 1 celer
- 3 kuličky nového koření
- 1 lžíce octa
- 1 bobkový list
- 5 kuliček černého pepře
- trochu cukru
- 250 g majonézy
- 1/2 kelímku bílého jogutru
- 1 malou plechovku nakládaného hrášku
- 5 nakládaných okurek
- 3 vejce
- sůl
- hořčice
- mletý černý pepř
- nálev z nakládaných okurek
Způsob přípravy
Bramborový salát patří na vánoční stůl stejně jako smažený kapr nebo rybí polévka. Je to pochoutka, kterou si ale můžeme připravit i kdykoliv během roku. Salátové brambory uvaříme ve slupce nejlépe den předem. Uvaříme natvrdo vejce, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Do velkého hrnce dáme vařit důkladně očištěnou kořenovou zeleninu společně s černým pepřem, bobkovým listem, novým kořením, trochou soli a cukru.
Když je zelenina měkká, necháme ji vychladnout a pak nakrájíme na kostičky. Nakrájíme najemno i nakládané okurky a cibuli. Brambory oloupeme, narájíme na kostky a všechno dohromady smícháme ve velké míse. Přidáme nakládaný hrášek, majonézu, jogurt, ochutíme octem, nálevem z okurek, hořčicí a mletým pepřem podle vlastní chuti. Vejce opatrně přimícháme nakonec. Hotový salát pak necháme v chladnu uležet pár hodin.