Závitky plněné slaninou a nivou recept
Závitky plněné slaninou a nivou se výborně hodí jako předkrm, nebo jako chutné pohoštění k pivu či vínu. Můžeme podávat teplé i studené.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 350 g polohrubé mouky
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 vejce
- 100 g nivy
- 250 g ztužený tuk
- sezamová semínka
- 100 g slaniny nebo šunky
- sůl
Způsob přípravy
Závitky plněné slaninou a nivou se výborně hodí jako předkrm, nebo jako chutné pohoštění k pivu či vínu. Můžeme podávat teplé i studené. Z polohrubé mouky, tuku a smetany uhněteme těsto, uložíme ho do ledničky a necháme v chladnu nejméně 2 hodiny. Mezitím si připravíme náplň. Slaninu či šunku nakrájíme na proužky, nivu na menší kousky. Těsto vyválíme na pomoučeném vále na tenkou placku a vykrájíme z něho asi 16 trojůhelníků.
Na širší část každého z nich naskládáme pár proužků slaniny či šunky a kousky nivy. Těsto opatrně zarolujeme. Rolky naskládáme na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovými semínky. Pečeme v troubě předehřáté na 150 stupňů dorůžova.