Ředkvičky pro zdraví i hubnutí. Vyzkoušejte tyto snadné recepty

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Malé narůžovělé či žluté hlízy ředkviček jsou křupavé, zdravé a velmi chutné. Původně se tato zelenina pěstovala v asijských zahradách, ale nepoužívala se k jídlu. Sloužila především jako okrasná rostlina. Jako jedlá zelenina se do Evropy dostala v 16. století, a od té doby se v našich kuchyních těší popularitě. Prozradíme vám, proč ředkvičky zařadit do jídelníčku!

Společně s květákem, hořčicí, ředkví a kedlubnou patří ředkvičky do čeledi brukvovitých. Ve složení nalezneme především vodu, která tvoří 94% jejich obsahu. Ředkvičky jsou bohaté také na kyselinu listovou, vlákninu, vitamín C, minerály jako draslík, vápník a neobsahují téměř žádné kalorie. Skvěle se proto hodí pro dietní stravování, ale nejen to.

Štiplavé zdraví

Chuť ředkviček je příjemně palčivá, o něco jemnější než například u ředkve. Ostrost jim dodává hořčičný olej, který rostlinu brání před predátory. A není to olej ledajaký!

Pozitivní účinky má i na naše zdraví, protože napomáhá ředit hleny v dýchacím ústrojí, proto se velmi hodí při nachlazeních. Olej podporuje obranyschopnost těla, napomáhá ničit bakterie a viry, prospěšný je i při léčbě ledvinových kamenů. Protože stimuluje látkovou výměnu v těle, doporučuje se také při hubnutí.


Na ředkvičkách je skvělé i to, že jsou dostupné téměř po celý rok a jejich pěstování není nijak složité. Asi jedinou nevýhodou je fakt, že se musí co nejdříve sníst, protože čerstvé nevydrží příliš dlouho. Skladovat by se měly nejvýše 2 – 3 dny, ideálně zabalené do vlhké utěrky a uložené v lednici.

Ředkvičkové recepty

Tato zelenina nevyžaduje skoro žádnou péči ani tepelnou úpravu. Ředkvičky chutnají nejlépe v syrovém stavu, dají se však i restovat.

1. S pečivem

Na kolečka nakrájené ředkvičky krásně ozdobí pečivo namazané máslem. Výtečně chutná i ředkvičková pomazánka, kdy se nastrouhané hlízy zkombinují s čerstvým sýrem, bylinkami, citronovou šťávou a solí.

2. Do salátů

Růžové hlavičky ředkviček krásně ozdobí také saláty, kterým dodají jemný říz. Na jaře se vyplatí použít k přípravě salátu sezónní zeleninu, která bývá o něco levnější.

3. Na pánvi

Oblíbenou zeleninu lze také restovat na oleji. Když do pánve navíc přidáte šalotku, česnek, citronovou šťávu, čerstvé bylinky, lžíci javorového sirupu, pepř, sůl a ingredience krátce orestujete, vytvoříte křupavý a lehce ostrý pokrm, který chutná, a po němž se nepřibírá. Skvěle chutná také vaječná omeleta obohacená o plátky ředkviček.

4. Smoothie

Ano, ředkvičky se hodí i pro přípravu nápojů! Do mixovací nádoby přidejte podmáslí, citronovou šťávu, ředkvičky a sůl. Smoothie nejvíce chutná tehdy, když ho budete servírovat s kostkami ledu.

 

Salát z kadeřávku, čočky a ředkvičky

Salát z kadeřávku, čočky a ředkvičky


Ředkvičky opticky krásně dozdobí zeleninové saláty a navíc jim dodají říz.


Kedlubny zapečené se smetanou

Kedlubny zapečené se smetanou


Podobně jako ředkvičky patří do čeledi brukvovitých a kedlubny skvěle chutnají v syrovém, ale i tepelně upravém stavu. Třeba zapečené se smetanou.


Květákové placičky

Květákové placičky


Placičky z květáku jsou hit, který chutná velkým i malým strávníkům. Hodí se jako svačina, v kombinaci s bramborem i jako hlavní chod.


Nakládané ředkvičky

Nakládané ředkvičky


Ředkvičky naložené ve sladkokyselém nálevu jsou dobrota, která se hodí do salátu i jako zeleninová příloha k masu.


Zapečené těstoviny s brokolicí a lososem

Zapečené těstoviny s brokolicí a lososem


Kombinace brokolice a lososa je chuťově zajímavá. Protože příprava zapečených těstovin není nijak složítá, zvládnou ji i začínající kuchaři.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Ředkvičky pro zdraví i hubnutí. Vyzkoušejte tyto snadné recepty, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: Ředkvičky, pro, zdraví, hubnutí., vyzkoušejte, tyto, snadné.

Kde najít informace



×