Bešamel recept
Bešamelová omáčka je základem pro přípravu dalších omáček, nebo se používá také jako výplň do zapečených těstovin, například lasagní.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 400 ml mléka nebo smetany na vaření
- sůl
- špetka strouhaného muškátového oříšku
Způsob přípravy
Do rendlíku vložíme máslo, zahřejeme ho a pak za stálého míchání přisypeme mouku. Jíšku necháme asi minutu opražit.
Když jíška přestane pěnit, začneme postupně přilévat studené mléko a směs metličkou rozšleháme dohladka.
Omáčku necháme na mírném plameni a za občasného míchání přibližně 20 minut provařit, dokud nezhoustne.
Na závěr bešamel ochutíme solí a špetkou muškátového oříšku.