Hovězí líčka recept
Hovězí líčka na víně, to je hlavně jemné maso lahodných chutí. Podáváme je nejlépe s hedvábnou bramborovou kaší.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg hovězích líček
- 600 ml hovézího vývaru
- 1 bobkový list
- 4 kuličky nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 1 l červeného vína
- snítka rozmarýnu
- snítka tymiánu
- 1/4 celeru
- 1 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- 4 mrkve
- 2 kořenové petržele
- 1 lžíce rajského protlaku
- 2 lžíce másla
- olivový olej
- cukr
- sůl
- mletý černý pepř
Způsob přípravy
Maso osolíme a opepříme. Ve větším hrnci je pak na rozpáleném oleji opečeme ze všech stran do hněda. Odložíme maso na mísu a do hrnce nasypeme nakrájenou cibuli, utřený česnek a nakrájenou kořenovou zeleninu - celer, mrkev a petržel. Vše opečeme do hněda, pak přidáme bobkový list, celý pepř, nové koření a 1 až 2 lžíce rajského protlaku. Nakonec přidáme snítku tymiánu a rozmarýnu a všechno důkladně promícháme.
Nyní vše v hrnci zalijeme červeným vínem, přivedeme k varu a vaříme přibližně 35 minut, až se asi 2/3 tekutiny vyvaří. Mezitím si troubu předehřejeme na 140 stupňů.
Po této době do hrnce vrátíme maso a zalijeme je hovězím vývarem. Hrnec přiklopíme poklicí a vložíme do předehřáté trouby. V troubě maso dusíme přibližně 2 hodiny do měkka.
Nakonec hrnec s masem vyndáme z trouby, maso odložíme na mísu a omáčku přecedíme přes síto do menšího hrnce. Dochutíme ji solí a pepřem, případně lehce osladíme. Nakonec v ní pro zjemnění necháme rozpustit máslo.
Na talíř servírujeme bramborovou kaši, na ní položíme porci hovězího líčka a vše přelijeme omáčkou.