Jablečný závin z listového těsta recept
Kombinace jablek, skořice a ořechů je pro zimní období jako stvořená. Kdo má více času, může si připravit vlastní, domácí listové těsto. Koho naopak čas tlačí, ten ať zvolí těsto kupované. Z kostky, která se běžně prodává, upečete dva šály závinu. Z těsta vyváleném na pečícím papíru to bude jeden.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 500 g másla nebo rostlinného tuku
- 2 lžíce octa nebo citronové šťávy
- 375 ml vody
- 1 čajová lžička soli
- Pro náplň:
- 1 - 1,5 kg kyselejších jablek
- 1 hrst strouhaného kokosu
- 2 hrsti vlašských ořechů nebo mandlí
- 50 g rozinek
- 1 - 2 čajové lžičky mleté skořice
- třtinový cukr nebo javorový sirup na oslazení
Způsob přípravy
Nejprve přijde na řadu příprava těsta. Třetinu mouky zpracujeme s tukem a z těsta vytvoříme čtvercovou cihličku. Tu uložíme do chladu a necháme ztuhnout.
Zbylou mouku prosejeme, uprostřed vytvarujeme důlek, přidáme ocet nebo šťávu z citronu a vodu, v níž předem rozpustíme sůl. Vypracujeme bochánek, ten na povrchu dvakrát nařízneme a uložíme asi na hodinu do chladu.
V pořadí druhé těsto po hodině vyválíme do čtverce silného asi 1 cm. Do jeho středu položíme první těsto (to s tukem). Konce prvního těsta složíme směrem do středu, vznikne taková jakási obálka a hrany těsta lehce stlačíme. Výtvor otočíme a z těsta vyválíme obdélník. Ten natřikrát přeložíme a opět válečkem lehce vyválíme, směrem od středu ke krajům. Zbytečně přitom netlačíme.
Těsto necháme 15 minut odpočinout v chladničce a převalování opakujeme třikrát. Díky tomuto postupu se v těstě vytvoří vrstvy, díky nimž vznikne lístkování.
Odpočinuté těsto vyválíme na pomoučeném válu do obdélníku tlustého asi 5 mm. Těsto přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a můžeme se pustit do přípravy náplně.
Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle. Strouhaný kokos nasucho krátce opečeme na pánvi a posypeme jím střední pruh připraveného těsta. Tím zajistíme, aby šťáva zbytečně neprosákla ven a závin se netrhal.
Na kokosovou vrstvu poklademe strouhaná rajčata, na menší kousky nasekané ořechy nebo mandle, rozinky a náplň posypeme skořicí a cukrem nebo zakápneme javorovým sirupem.
Nyní už stačí jen přeložit jeden konec těsta do středu, přes něj druhý a vidličkou přimáčknout konce. Připravený závin potřeme rozšlehaným vejcem a vršek můžeme posypat oříšky nebo slunečnicovými semínky.
Troubu předehřejeme na maximum a závin pečeme asi 6 minut, poté troubu krátce vyvětráme, teplotu snížíme na 190°C a moučník asi 20 minut dopékáme, dokud nezíská zlatavou barvu.