Rumový koláč s jablky recept
Rumový koláč s jablky voní, a chutná hlavně po jablkách. Netradiční moučník k odpolední kávě.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 250 ml rumu
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 3 hrnky cukru krupice
- 5 jablek
- 2 vejce
- 3 lžičky prášku do pečiva
- špetka jedlé sody
- 60 g ořechů
- 130 ml olivového oleje
- špetka soli
- 2 lžičky koření do perníku
- smetana dle potřeby
Způsob přípravy
Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V míse je zalijeme rumem a necháme v ledničce 12 hodin uležet. Po této době ušleháme vejce s cukrem a olejem. V jiné míse smícháme mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, koření do perníku a špetku soli. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
Do sypké směsi přidáme nahrubo nasekané ořechy, promícháme a přidáme ušlehanou směs s vejci a nakonec i jablka s rumem. Promícháme, aby vzniklo hladké těsto. Podle potřeby, pokud je příliš tuhé, můžeme přidat trochu smetany.
Do olejem vymazané formy na koláč rozprostřeme vláčné těsto a v předehřáté troubě ho pečeme asi 50 minut. Po této době vyzkoušíme zapíchnutou špejlí zda je koláč upečený. Pokud špejli z koláče vytáhneme suchou, můžeme formu vytáhnout z trouby.
Hotový koláč necháme jen trochu zchladnout a můžeme ho ještě teplý hned podávat.