Vánoční perníčky podle Kluci v akci recept
Recept na perníčky z oblíbeného kuchařského pořadu jsem vyzkoušela už před pár lety, a od té doby ho používám každý rok. Perníčky vonící medem a kořením totiž u nás nesmějí chybět na svátečním stole.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 650 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- 100 g medu
- 50 g másla
- 4 vejce + 1 na potření
- 10 g jedlé sody
- 2 lžíce kakaa
- 2 - 3 lžíce perníkového koření (skořice, hřebíček, anýt, nové koření)
- bílková poleva:
- 150 g moučkového cukru
- 1 bílek
- ½ lžičky kukuřičného škrobu
- pár kapek citronové šťávy.
Způsob přípravy
Nejprve smícháme sypké suroviny.
V jiné míse utřeme povolené máslo s medem a vejci a postupně přisypáváme sypkou směs. Suroviny zpracujeme v hladké těsto, které necháme do druhého dne odležet v chladu.
Balíček s těstem vyndáme z lednice, necháme pár minut povolit a pak ho vyválíme na 2 - 3 mm silný plát.
Z těsta vykrajujeme tvary, ukládáme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 180°C. Jakmile vyndáme perníky z trouby, potřeme je rozšlehaným vajíčkem, aby se krásně leskly.
Perníky zdobíme bílkovou polevou, kterou umícháme z prosátého moučkového cukru, bílku, škrobu a citronové šťávy.