Zvěřinová omáčka recept
Tato hustá a silná omáčka se hodí například ke kančímu guláši nebo k srnčím steakům. Ke zvěřině se často podávají i omáčky z brusinek, povidel nebo šípků. Do této omáčky se přidává jalovec a odřezky a kosti, takže získá sytější zvěřinou chuť. Když se mi dostane zvěřina na jídelníček, uvařím si omáčky o něco více, pak ji zamrazím a později ji podávám třeba jako přeliv na hovězí maso.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g zvěřinových kostí a ořezků
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 80 g hladké mouky
- 1 cibule
- 2 - 3 mrkve
- 1/4 celeru
- 2 petržele
- 1 bobkový list
- 5 kuliček jalovce
- 5 kuliček černého pepře
- 1 lžička rozmarýnu
- 1 lžička tymiánu
- 1,2 l vody
Způsob přípravy
Ve větším hrnci rozpálíme olej. Nasekané propláchnuté kosti a ořezky na oleji zvolna opečeme. Přidáme očištěnou, nahrubo nakrájenou zeleninu a nadrobno cibuli.
Zeleninu opečeme společně se zvěřinou, směs zaprášíme moukou, promícháme a osmahneme dohněda.
Směs rozředíme vodou, kterou přivedeme k varu. Do hrnce nasypeme koření, zmírníme plamen a zeleninu a kosti 90 minut povaříme.
Omáčku přecedíme přes síto, vyndáme kosti i odřezky a zeleninu prolisujeme.