Domácí rajčatová omáčka jako od Itala

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Sugo, neboli omáčka z rajčat, tvoří v Itálii základ jídelníčku. Používá se jako omáčka na pizzu, jako základ omáček na těstoviny, do polévek, k dochucení masa i zeleniny. Sugo se dá snadno dochucovat a jeho příprava není komplikovaná. Výhodou je, že si ho můžete připravit do zásoby a skvělá italská jídla si připomenout i v zimním období.

Co je sugo?

Název v překladu neznamená nic jiného než omáčka, a právě tento krásně červený skvost italské kuchyně patří mezi jedno z jejích tajemství. Sugo se dá připravit v několika variacích, má tekutější konzistenci než například pesto, je ale o něco pevnější než klasická rajčatová omáčka. Tradiční sugo má krémovou konzistenci a jeho hlavní ingredienci jsou rajčata.

A co ještě patří do suga? Kromě cibule, česneku a soli se do něj dají přidat také čerstvé bylinky či paprika. Obohatit ho však lze i o další pochutiny, například olivy.

Chce to čas

Aby měla omáčka výraznou chuť a krémovou konzistenci, chce to trochu trpělivosti. Poctivé sugo se zpravidla vaří na mírném ohni dlouhé hodiny, dokud se rajčata a cibule zcela nerozvaří. Sice to trvá, ale výsledek stojí za to! Doba varu se však dá zkrátit na minimálně hodinu. Chuť omáčky nebude tak intenzivní, ale bude stále výborná.


Jak se vaří sugo

K uvaření omáčky je důležité zvolit aromatická zralá rajčata, ale v podstatě se dají použít i ta z plechovky. Zde je však třeba dát pozor na to, aby rajčata byla v celku (samozřejmě zbavená slupky) a netopila se příliš ve vlastní šťávě. Ideální volbou jsou ale červená rajčata z vlastní zahrádky nebo od farmáře či z trhu.

I když je sugo velmi jednoduchý a v podstatě skromný pokrm, je důležité volit kvalitní suroviny. Jen tak bude zaručena výrazná chuť a aroma omáčky.

Ingredience: 1 kg rajčat (vyrobíte z nich přibližně půl kila omáčky), 1 - 2 cibule žluté nebo červené, 1 – 2 stroužky česneku, 4 lžíce kvalitního olivového oleje, 1 lžíce cukru, rajský protlak (1 malá plechovka), 2 lžičky sušené bazalky a 2 lžičky sušeného oregana (nebo po svazku čerstvých bylin), 2 lžičky soli, bílé víno (lze vynechat)

Postup:

1. Rajčata můžeme na vršku do kříže naříznout, zalít horkou vodou, ochladit studenou vodou a oloupat. Kdo si však chce ulehčit práci, rajčata neloupe ani nezbavuje zrníček. Byla by to škoda, protože během dlouhého varu dodají slupka i zrníčka omáčce chuť.

2. Na olivovém oleji krátce orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a na malé kousky pokrájené stroužky česneku. Poté k nim přidáme cukr a sůl. Do hrnce přidáme na středně velké kousky nakrájená rajčata, koření a rajský protlak.

3. Směs přivedeme k varu, stáhneme plamen na mírnou teplotu a sugo necháme v hrnci bez poklice ideálně tři hodiny probublávat, lze až sedm hodin. Pokud bude omáčka příliš hustá, můžeme přidat trochu bílého vína nebo vody pro zředění. Opět necháme pár minut provařit.

4. Z hotové omáčky vyjmeme svazky čerstvých bylin (kdo chce, může ji ještě propasírovat) a sugo plníme do sterilních uzavíratelných sklenic nebo rovnou používáme.  

Italská rajčatová polévka

Italská rajčatová polévka


Receptů na italské sugo je mnoho. Stačí si jen vybrat.


Boloňská omáčka

Boloňská omáčka


Základ této oblíbené masové omáčky tvoří právě rajčatové sugo.


Mozzarella s rajčaty

Mozzarella s rajčaty


Kdo nechce rajčata vařit, může si ze zralých plodů připravit oblíbený italský salát.


Sušená rajčata v sušičce

Sušená rajčata v sušičce


Rajčata se dají uchovávat i sušením. Nasušené plody lze naložit s bylinkami do oleje a dále používat k dochucení pokrmů.


Rajčata plněná kuskusem

Rajčata plněná kuskusem


Co takhle plněná rajčata?! Osvěžující a chutný předkrm.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Domácí rajčatová omáčka jako od Itala, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Domácí rajčatová omáčka jako od Itala.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: domácí, rajčatová, omáčka, jako, itala.

Kde najít informace



×