Mramorová bábovka recept
V dřívějších dobách se v neděli tradičně podávala ke kávě a čaji, a také dnes patří bábovka k velmi oblíbeným dezertům. Receptů na tento skvělý moučník existuje nepočítaně a u nás doma máme nejoblíbenější ten šlehačkový. Díky husté smetaně je totiž bábovka vláčnější, no prostě báječná!
(celý recept)
Ingredience receptu
- 180 g polohrubé mouky
- 70 g celozrnné špaldové mouky
- 200 g třtinového cukru nebo cukru krupice
- 200 ml smetany ke šlehání 33%
- 3 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžíce kakaa
- nastrouhaná kůra z ½ citronu
- špetka soli
Způsob přípravy
V míse smísíme vejce, cukr, vanilkový cukr a vyšleháme je do pěny. Přilijeme šlehačku a opět zamícháme.
Do další mísy odvážíme mouky, přidáme kypřící prášek, jedlou sodu, sůl a nastrouhanou kůru z citronu. Vše promícháme a pak obsah postupně a za stálého míchání přisypáváme k tekuté směsi v první míse.
Formu na bábovku pečlivě vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhaným kokosem. Do formy nalijeme asi ¾ těsta a ke zbylému dílu přisypeme kakao. Pečlivě ho promícháme s těstem a vzniklou kakaovou směs nalijeme do formy. Kdo chce, může těsto ještě lehce promíchat párátkem nebo špejlí.
Bábovku pečeme na 180 °C, a to 45 - 50 minut. Zda je hotová, ověříme špejlí, kterou do moučníku zabodneme. Když na ní těsto neulpí, je upečeno a bábovka může putovat ven z trouby. Vytažený moučník necháme ve formě chvilku odpočinout a pak ho vyklepneme na talíř. Dezert můžeme na závěr posypat moučkovým cukrem, ale nutné to není.