Mramorová bábovka recept

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření60 minPočet porcí6 porcí

V dřívějších dobách se v neděli tradičně podávala ke kávě a čaji, a také dnes patří bábovka k velmi oblíbeným dezertům. Receptů na tento skvělý moučník existuje nepočítaně a u nás doma máme nejoblíbenější ten šlehačkový. Díky husté smetaně je totiž bábovka vláčnější, no prostě báječná!

(celý recept)

Ingredience receptu

  • 180 g polohrubé mouky
  • 70 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g třtinového cukru nebo cukru krupice
  • 200 ml smetany ke šlehání 33%
  • 3 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžíce kakaa
  • nastrouhaná kůra z ½ citronu
  • špetka soli


Způsob přípravy

V míse smísíme vejce, cukr, vanilkový cukr a vyšleháme je do pěny. Přilijeme šlehačku a opět zamícháme.

Do další mísy odvážíme mouky, přidáme kypřící prášek, jedlou sodu, sůl a nastrouhanou kůru z citronu. Vše promícháme a pak obsah postupně a za stálého míchání přisypáváme k tekuté směsi v první míse.

Formu na bábovku pečlivě vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhaným kokosem. Do formy nalijeme asi ¾ těsta a ke zbylému dílu přisypeme kakao. Pečlivě ho promícháme s těstem a vzniklou kakaovou směs nalijeme do formy. Kdo chce, může těsto ještě lehce promíchat párátkem nebo špejlí.

Bábovku pečeme na 180 °C, a to 45 - 50 minut. Zda je hotová, ověříme špejlí, kterou do moučníku zabodneme. Když na ní těsto neulpí, je upečeno a bábovka může putovat ven z trouby. Vytažený moučník necháme ve formě chvilku odpočinout a pak ho vyklepneme na talíř. Dezert můžeme na závěr posypat moučkovým cukrem, ale nutné to není.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Mramorová bábovka recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Mramorová bábovka.
Nebo hledejte podobné podle části názvu mramorová bábovka .
Hledat podobné recepty na internetu jako Mramorová bábovka

Kde najít informace



×