Nedělní roštěná recept
Nedělní roštěná rozhodně uspokojí vaše chuťové pohárky vrchovatě. Tenhle lahodný šťavnatý pokrm všechny jistě nadchne.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g hovězí roštěné
- 400 g naložených fazolových lusků
- 2 bobkové listy
- 900 g červených brambor
- jedna plechovka drcených rajčat
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 6 snítek petržele
- 6 stroužků česneku
- 6 snítek tymiánu
- mletý černý pepř
- 1 hrnek sherry
- sůl
- 2 nakrájené cibule
- 4 mrkve
- hladká mouka
- 3 natě celeru nakrájené na čtvrtiny
Způsob přípravy
Nedělní roštěná rozhodně uspokojí vaše chuťové pohárky vrchovatě. Tenhle lahodný šťavnatý pokrm všechny jistě nadchne. Troubu zahřejeme na 180 stupňů. Petržel, tymián a bobkový list svážeme dohromady kuchyňským provázkem. V míse smícháme trochu hladké mouky, pepř a sůl a obalíme v této směsi maso. Přebytečnou mouku sklepneme. Na pekáči s rozpáleným olejem maso na plotně opékáme ze všech stran, přibližně 10 minut. Pak maso z pekáče přendáme na talíř. Do nádoby nasypeme nakrájenou cibuli a utřený česnek a orestujeme dohněda. Nyní přilijeme sherry a pár minut povaříme. Přidáme rajčata, svazek bylinek, osolíme a opepříme. Na to položíme maso, podlijeme trochou vody a vše přivedeme k varu.
Pekáč přendáme do předehřáté trouby a maso pečeme, dokud nezměkne, asi tak hodinu. Pak kolem masa položíme kousky mrkve, brambory nakrájené na čtvrtky, celerovou nať a překrojené fazolky. Pečeme asi půl hodiny, až i zelenina změkne a během pečení podle potřeby podléváme vodou. Nakonec odstraníme svazek bylin a maso z pekáče. Maso přikryjeme potravinovou folií a necháme ho takhle stát asi 15 minut a pak ho nakrájíme na menší kousky. Nakrájené maso vrátíme do omáčky se zeleninou, tu podle chuti dosolíme a opepříme. Nedělní roštěnou můžeme podávat s brambory nebo s čerstvým chlebem.