článek

Babica vs. Sapík


Pořad o vaření Babica vs. Sapík můžeme vidět každý víkend na TV Barrandov a dá se o něm říci že je to pořad profesiální ..
(celý článek)

Pořad o vaření Babica vs. Sapík můžeme vidět každý víkend na TV Barrandov a dá se o něm říci že je to pořad profesiální ...


Pořad o vaření Babica vs. Sapík můžeme vidět každý víkend na TV Barrandov a dá se o něm říci že je to pořad profesiální i zábavný. Od jiných pořadů o gastronomii se liší i tím, že v něm uvidíme ne jednoho kuchaře, ale hned dva. Jsou to Jiří Babica a Jaroslav Sapík.

Zatímco Sapík ve svém kuchařském obleku vystupuje jako uznávaný profesionální mistr kuchař, kterého zdobí několik medailí a čestných uznání, Babica je tu kuchařem, který je sice také profesinálem v tomto oboru, také pracoval v uznávaných restauracích a procestoval velkou část světa, kde sbíral kuchařské zkušenosti, ale i díky svému ležérnímu oblečení vypadá, jako by si k plotně odskočil jen tak mimochodem ze zahrady.

Je nabíledni, že rozdíl mezi nimi je vidět i v přístupu k samotnému vaření. Sapíkův suverénní styl přípravy a vaření je naprosto odlišný od ležérního Babicova stylu. Hlavním záměrem pořadu je princip „když dva dělají totéž, není to totéž“. Každý díl má zadané téma kterým může být například „jídlo podle receptu Magdaleny Dobromily Rettigové , uvařené podle současných možností a zapadající do dnešní doby“, nebo třeba „dnes vaříme asijskou kuchyni“ a tak podobně.

Ale ani v nejmenším tady nejde o souboj mezi dvěma rivaly. Oba se znají už dávno, jeden čas spolu dokonce pracovali v proslulém Ambassadoru a jeden před druhým má respekt.

Nestor české gastronomie Sapík se zabývá vařením celý život a je známý svým obhajováním české kuchyně, kterou by chtěl pozvednout do pozice, kterou mívala ještě na počátku minulého století, kdy držela krok se světem. Snaží se upozornit na neduhy české gastronomie, jako jsou třeba polotovary, které je třeba používat s rozumem. Babica zase překvapuje nápady a citem pro improvizaci, hledá způsoby jak převést exotické prvky receptů do naší kuchyně a reprezentuje domácí vaření, které známe v nějaké podobě všichni.

Takže během každého dílu pořadu Babica vs. Sapík se oba kuchaři postupně vystřídají ve vaření. Jeden vaří, předvádí a komentuje své postupy a druhý mu tak trochu asistuje jako pomocný kuchař. Pak se situace obrátí. Přes viditelně rozdílný způsob přípravy nakonec vznikají dvě profesiálně uvařená jídla. Kuchaři si je navzájem ochutnají a zhodnotí. Pro receptůchtivé diváky ještě jednou zopakují, jaké suroviny a postup použili a seznam surovin vidíme i na televizní obrazovce.

Závěr pořadu, taková třešnička na dortu, jsou „rychlovky“. A zase každý z nich připraví tu svou. Během chvilky připravené jídlo, vytvořené rukama profesionálů, je inspirací pro nás amatérské kuchaře. Většinou je i ukázkou toho, jak lze snadno a zdravě vařit a že to vůbec nemusí zabrat spoustu času, jak se mnozí z nás pořád mylně domnívají. A hlavně, co je hodně důležité a inspirativní, oba kuchaři prosazují názor, že základem dobrého jídla jsou kvalitní a čerstvé suroviny.

Osvěty v našem jídelníčku, který je také do značné míry zatížený různými fast foody, je skutečně potřeba. Díky pořadům jako je pořad Babica vs. Sapík jsme všichni více informováni o kvalitě a dostupnosti různých surovin k vaření i o možnosti jejich vzájemné obměny. V neposlední řadě vzrůstá i zájem o kurzy vaření a úroveň české gastronomie tak může stoupat.

Zdroj fotografií: barandov.tv

Odkazy na tématické stránky


  • Kuchař: Hana R.
  • Publikováno:

Kategorie: Televize

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Babica vs. Sapík.
Nebo hledejte podobné podle části názvu babica vs. sapík .
Další recepty na Babica vs. Sapík.

Naši partneři